Hekwerk kopen: waar op te letten?

Mike avatar

Mike op 14-03-2016

Een hekwerk kopen is niet iets wat je impulsief doet. Je zult van tevoren moeten bedenken wat de belangrijkste eigenschappen zijn die jij in een hekwerk zoekt en je zult je wat meer moeten verdiepen in alle mogelijkheden, materialen en werking van de verschillende hekwerken. Om je een handje te helpen schreven we dit artikel over de dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw hekwerk.

hekwerk kopen

Hekwerk kopen

Wanneer je een hekwerk gaat aanschaffen heb je de verwachting dat dit een investering is die een lange tijd mee gaat. Sommige materialen zijn duurzamer dan andere. Het is dan goed om te bedenken welk materiaal je wilt gaan gebruiken voor het te kopen hekwerk.

Daarnaast is je gebruiksdoeleinde belangrijk. Gaat het er bijvoorbeeld om om jouw terrein duidelijk af te scheiden van het terrein van de buren of wil je een omheining zodat huisdieren en kinderen de tuin moeilijker kunnen verlaten? Een hekwerk is altijd geschikt om een terrein op een goede en nette manier af te zetten, maar het ene hekwerk biedt bijvoorbeeld meer privacy dan het andere.

Allemaal zaken waar je goed over na moet denken als je een hekwerk wilt kopen.

Waar koop je een hekwerk?

Ook weer iets om goed over na te denken. Benader je een specialistisch bedrijf die het hekwerk levert en plaatst of besluit je alleen het hekwerk te kopen en de installatie van het hekwerk zelf uit te voeren? Een derde optie kan natuurlijk ook: het hekwerk bij bedrijf A kopen en bedrijf B het hekwerk laten plaatsen.

Het is hierbij goed om te weten dat vaklui uiteenlopende tarieven rekenen voor hun diensten. Het kan dus zomaar zijn dat bedrijf A een stuk duurder uitpakt dan bedrijf B. Vergelijk daarom altijd offertes van meerdere specialisten als je het hekwerk door een professional wilt laten plaatsen. In veel gevallen kun je tot wel 40% besparen op de installatiekosten door zo'n vergelijking te maken. Altijd doen dus!

Soorten hekwerk

Bij het kopen van een hekwerk krijg je te maken met alle verschillende soorten hekwerken. Allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. We behandelen de belangrijkste hekwerken en hun eigenschappen.

Hekwerk van ijzer

Bij een hekwerk van ijzer heb je twee keuzes:

 • Sierhekwerk
 • Spijlenhekwerk

Voordelen van ijzeren hekwerken zijn:

 • Zo goed als geen onderhoud bij een gecoat hekwerk
 • Vrijwel alle kleuren zijn mogelijk
 • Op maat te bestellen
 • Duurzaam

Sierhekwerk

Een sierhekwerk is een stuk klassieker dan een spijlenhekwerk. vaak wordt dit hekwerk dan ook gebruikt bij particulieren. Een sierhekwerk kan volledig op maat gemaakt worden inclusief bijzondere details. Zo kun je een hekwerk kopen wat niemand anders zal hebben en dat is best bijzonder. De bijzondere blikvanger is daarnaast ook nog eens erg duurzaam.

Spijlenhekwerk

Een spijlenhekwerk wordt al jaren gebruikt om ongenode gasten buiten het terrein te houden. Het grote voordeel van een spijlenhekwerk is de grote diversiteit aan mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een robuuste sterke uitstraling, maar ook voor een moderne look. Ook dit hekwerk is weer bijzonder duurzaam.

Hekwerk van hout

Een hekwerk van hout heeft een natuurlijke uitstraling. We zien dit hekwerk dan ook vaak terug bij bijvoorbeeld boerderijen. Hout is (vaak) goedkoper in aanschaf dan een ijzeren hekwerk, maar wanneer je voor de duurdere (en dus kwalitatievere) houtsoorten kiest hoeft dit niet veel te verschillen.

Hout wat voor een hekwerk wordt gebruikt is vaak geïmpregneerd hout. Het hout is door de behandeling niet vatbaar voor de weersomstandigheden waar het aan wordt blootgesteld. Een houten hekwerk kan dan ook een duurzame oplossing zijn. Bovendien kan een houten hekwerk altijd over geschilderd worden wanneer je het hekwerk een nieuwe uitstraling wilt geven. Nadeel is dan wel weer dat je dit zult moeten blijven herhalen. Een houten hekwerk heeft immers onderhoud nodig om lang mee te kunnen gaan.

Composieten hekwerk

Wanneer je graag de houtlook wilt, maar niet zit te wachten op het nodige onderhoud is een hekwerk van composiet een goed alternatief. Composiet is een soort kunststof, erg licht van gewicht, maar toch stevig.

Het voordeel is dat er in vloeibare vorm allerlei vormen en patronen van dit materiaal gemaakt kunnen worden. Een houtpatroon is hier een voorbeeld van. De meeste kleuren die gebruikt worden voor een hekwerk van composiet zijn wit, bruin en antraciet.

Samenvattend

Samenvattend komt het er op neer dat je bij het kopen van een hekwerk moet letten op:

 • Het soort hekwerk (uitstraling, veiligheid, hoogte van het hekwerk)
 • Het gebruikte materiaal (ijzer, hout of composiet, eventueel nog aluminium)
 • De kleurstelling (en of je dit kunt wijzigen na verloop van tijd)
 • Het onderhoud (in de toekomst)
 • De duurzaamheid (hoe lang gaat het hekwerk mee)
 • Waar koop je het hekwerk (alleen kopen of ook installeren)
 • Wie het hekwerk gaat installeren (vakman of doe je dit zelf)
 • Vergelijk verschillende specialisten

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!